Početna Obavijesti iz Indigo svijeta

Radionica izrade šamanskog bubnja

Datum objave: 02.06.2010

Oglašivač: zoran.tepuric

Radionica izrade šamanskog bubnja
Petak 2.7. od 18-20 h
Subota 3.7. od 8- 20 h
Nedjelja 4.7. od 8- 20 h

Prijave i informacije na tel 091 2308059 i 098 9198796
Više informacija možete naći na www.zlatnilotos.com

Radionicu vodi šaman Zoran Tepurić, Baba Fayori

Istraživanja pokazuju da odgovarajući ritmovi bubnja, dovode do promjena u stanju svijesti. Na biokemijskoj razini se između ostaloga smanjuje količina adrenalina, noradrenalina i kortizola, neurotransmitera koji se pojačano javljaju u stresnim situacijama, dok se istovremeno oslobađaju u tijelu beta-endorfini, čije biokemijsko djelovanje pobuđuje u stanju transa osjećaje radosti i euforije. Mjerenja moždanih valova pokazuju da se nakon što započne bubnjanje u mozgu javljaju theta valovi (4-7Hz), a puls postaju znatno brži, uz istovremeno smanjenje krvnog pritiska. Učinkovitije od bilo kojega drugog instrumenta ritmovi bubnja pokrivaju široki raspon ljudskih osjećaja. O kojoj god da se emociji radi, bubanj olakšava izražavanje i uspostavljanje ravnoteže – oslobađa od ljutnje, jača hrabrost kada smo uplašeni, pruža utjehu kada smo tužni. Nastaje harmonično jedinstvo između fizičkih i spiritualnih razina postojanja. Na razini svijesti osoba ima osjećaj proširenja svijesti, opuštenosti, osjećaj radosti. Udarci šamanskog bubnja invociraju misterije mašte i intuicije, bude osjećaj jedinstva usklađujući osobu sa ritmom Univerzuma. Sve u našem Univerzumu, od najmanjih subatomskih čestica do najvećih zvijezda, titra ritmičkim valovima. Ritam je puls života. U srcu svakoga od nas postoji tihi puls savršenog ritma, koji nas povezuje sa cjelokupnošću dinamičkog, među-povezanog Univerzuma. Udarci bubnja ujedinjuju sve životne oblike u jedinstveni puls, bude individualnu i planetarnu rezonancu koja harmonizira protok energije i ujedinjuje različite razine bića.
Postoji dokumentacija o uspješnom korištenju bubnja i njegovih ritmova kao pomoći kod niza oboljenja, kao dopuna medicinskom tretmanu, npr. kod Alzenheimerovog oboljenja, multiple skleroze, u radu sa autističnom djecom.
U području psiholoških poteškoća rađena su istraživanja gdje je bubanj korišten da pomogne ratnim veteranima otpustiti bol post traumatskoga stresa, nadalje za otpuštanje nagomilanog stresa i ljutnje kod adolescenata predelinkventnog ponašanja, te kao dio anti-stres programa u okviru raznih tvrtki. Bubnjevi su se upotrebljavali i u radu sa širokim spektrom duševnih oboljenja, kao što je manično-depresivni poremećaj i multipla ličnost.

U šamanskom radu iscjeljitelj će koristiti bubanj kako bi harmonizirao energetsko polje osobe, uskladio titraje pojedinih čakri, ojačao auru. Također će putem rezonance ojačati unutarnji ritam osobe, na psihofizičkoj razini govorimo o jačanju imuniteta, čime će potaknuti snage samoiscjeljenja
Bubnj može da opusti ljude koji su napeti, energizira umorne i iscijeli emocionalno ranjene.
Bolesti i krize koje proživljava sve veći broj ljudi često su rezultat toga što smo zaboraviti osluškivati suptilne titraje našeg unutarnjeg bića, naše duše.

Šamanski bubanj se izrađuje od različitih vrsta drveta i koža raznih životinja. Prilikom njegove izrade, ovisno o namjeni bubnja, šaman poziva duh bubnja da uđe u bubanj i služi osobi za koju je bubanj rađen, bilo da je riječ o samom šamanu ili nekom drugom. Time on postaje živi bubanj koji ima izuzetno veliku snagu i sposobnost za iscjeljenje, oslobađanje od negativnih energija, rješavanje raznih životnih problema i dr. Na obredu inicijacije bubanj dobije svoj pravi zvuk i tada se može koristiti za razne namjene.

Petak 2.7. od 18-20 h predavanje, objašnjenja o mogućnostima raznih namjena šamanskog bubnja, šamanska meditacija sa bubnjem i povezivanje sa duhom svog bubnja
Subota 3.7. od 8- 20 h : obrada i bojenje drvene konstrukcije, priprema kože.
Nedjelja 4.7. od 8- 20 h : završno bojenje bubnja, izrada kožnih traka i završna priprema kože. Zatvaranje bubnja uz invokaciju duha bubnja spram namjene toga bubnja.
Tjedan dana poslije, kada se koža osuši i napne može se napraviti dodatna inicijacija bubnja i određivanje njegove energije iz koje se može isčitati njegovo ime.