Početna Članci Interview Intervju : Anna Jakuba - Suho gladovanje - Univerzalni lijek

Intervju : Anna Jakuba - Suho gladovanje - Univerzalni lijek

Datum objave: 09.04.2014

Za vrijeme suhog gladovanja dolazi do zamjene stare, mrtve vode živom vodom veće kvalitete koju sintetizira sam organizam, a također se brišu i sve negativne informacije koje su u nas ušle izvana. To je jedan od glavnih ljekovitih mehanizama suhog gladovanja, svojstven samo njemu

Zašto se ljudi pri zdravoj pameti svojom voljom odriču hrane i pića, i još k tome govore da se pritom osjećaju apsolutno sretnima? Što čovjek dobiva suhim gladovanjem? Može li to svatko primjenjivati? Je li opasno gladovati na svoju ruku? Na pitanja časopisa „Pisma liječniku“ odgovara voditeljica Škole suhog gladovanja i sirove hrane u Ukrajini kroz koju je prošlo više od 400 ljudi, autorica knjige koju je nedavno objavio izdavač Piter «Škola liječenja gladovanjem i sirovom hranom», Ana Jakuba.

Ana, kako ste došli do suhog gladovanja i s kojim ciljem o tome podučavate druge?
Više od 20 godina prakticiram naturopatiju. Prošla sam put od kombinirane prehrane do prehrane sirovom hranom, od čišćenja organizma prema Malahovu i Semenovi do prakticiranja suhog gladovanja. Godine 1992. educirala sam se kod Nadežde Semenove, a potom radila u ukrajinskoj podružnici njene Škole. Metodiku suhog gladovanja učila sam kod L. A. Šenikova, a o prehrani sirovom hranom učila sam kod Viktorije Boutenko, Pavla Sebastjanoviča, Sergeja Dobrozdravina i drugih naturopata. Usvojila sam također i staroslavensku samomasažu trbuha kod N. S. Nasikovskog, metodu «Iscjeljujućeg impulsa» kod Goltisa i cijeli niz drugih metoda.
Sad i sama podučavam o suhom gladovanju i sirovoj hrani prema vlastitoj patentiranoj metodi kako bi se svatko kome je to potrebno mogao samostalno i bez pomoći lijekova osloboditi patnje i biti u stanju održavati organizam u odličnoj formi. 

Zašto je potrebno suho gladovanje kad već postoji svima poznato liječenje gladovanjem na vodi?
Pod suhim gladovanjem podrazumijevamo potpuno isključivanje hrane i vode, ne samo što se tiče pijenja, već i klistira i drugih vodenih procedura. Prednost je suhog gladovanja u tome što se organizam stavlja u teže uvjete, pa mora aktivnije razgrađivati vlastite masnoće i uništavati patogena tkiva. Ovaj proces pojačano opterećuje organizam, posebno psihu, stoga je suho gladovanje u kućnim uvjetima dulje od 2 - 3 dana opasno. Međutim, kod kraćeg suhog gladovanja ne dolazi do potpunog prelaska organizma na uzimanje hrane iznutra, stoga ljudi suho gladovanje najčešće prakticiraju na početku običnog gladovanja, onog na vodi.
Oni koji su pokušali znaju da se suho gladovanje podnosi lakše od gladovanja na vodi, i to prije svega zbog odsutnosti osjećaja gladi. Osim toga, voda ponekad može i naškoditi. 

Na koji način?
U prirodi postoji teška voda u kojoj su atomi vodika zamijenjeni deuterijem. Tek nedavno se pokazalo da teška voda može biti i u ljudskom organizmu. Vodu obogaćenu deuterijem još nazivaju i mrtvom vodom. Ona se loše otpušta iz organizma i polako ga truje. Po mišljenju nekih znanstvenika, to je izazvano tzv. informacijskim trovanjem vode. 
Nadalje, znanstvenici su dokazali da se u ljudskom organizmu dugo prije pojave simptoma bolesti stvaraju lokalne zone vode s nepravilnom strukturom – patološke zone. To je neka vrsta močvare u organizmu u kojoj se počinju aktivno razmnožavati paraziti.
Treba još imati na umu i to da u organizmu nema obične vode. Voda koja je u nama je strukturirana. A mi, u pravilu, pijemo kloriranu i prokuhanu vodu ili pak napitke prepune svakojake kemije. Tu vodu organizam treba preraditi, za što je potreban velik utrošak energije. Dolazi do velikog opterećenja organizma, što nerijetko izaziva i patološke procese.

Pa ipak, organizam ne može preživjeti bez vode!
Da, ne može, zato kod suhog gladovanja brzo odlaze rezerve, prije svega viškovi masti iz kojih organizam sintetizira vodu koristeći kisik iz zraka.
Za vrijeme suhog gladovanja dolazi do zamjene stare, mrtve vode živom vodom veće kvalitete koju sintetizira sam organizam, a također se brišu i sve negativne informacije koje su u nas ušle izvana (uključujući i vanjskom vodom). To je jedan od glavnih ljekovitih mehanizama suhog gladovanja, svojstven samo njemu.
Drugi ljekoviti mehanizam je protuupalni i imunostimulirujući.
Bez vode ne može doći do upale, budući da se stvara oteklina, a samo se u vlažnom okruženju mogu razmnožavati mikroorganizmi, virusi i paraziti. Manjak vode poguban je za upalu. Zdrave i jake stanice tijela u borbi za vodu otimaju je patogenim mikroorganizmima. Osim toga, one crpe vodu kroz kožu iz zraka, a bolesne stanice, virusi i bakterije to ne mogu. Evo zašto je potrebno provoditi suho gladovanje u prirodi, po mogućnosti u gorskim krajevima, pored gorskih rijeka ili vodopada.

Kad nedostaje masti, kod suhog gladovanja u tijelu se počinju razgrađivati bjelančevine …
A njihove aminokiseline odlaze u prvom redu za potrebe mozga i kardiovaskularnog sustava. Pritom dolazi do oslobađanja ogromne količine hormona i glukokortikoida koji počinju cirkulirati u krvi. To se pokazuje kao snažno protuupalno djelovanje jer se u tijelu suzbijaju sva žarišta upala.
Osim toga, kao rezultat razgradnje bjelančevina dolazi do povišenja unutarnje temperature tijela koja se osjeća kao unutarnja „vatra“. To predstavlja važni dio zaštitnih reakcija. Kod temperature svi se metabolički procesi ubrzavaju, a toksini koji izazivaju bolest brže se uništavaju. Povećava se također aktivnost zaštitnih imunoloških stanica i proizvodnja interferona, a sve to pomaže u borbi s bolestima. Krv se čisti od svih nepotrebnih tvari. Čak se normalizira koagulacija krvi, iako, reklo bi se da će nedostatak vode dovesti do njenog zgušćivanja.

Mogu li svi primjenjivati suho gladovanje? Koje kontraindikacije postoje?
Prije svega toj metodi liječenja može se pristupiti samo svojevoljno, uz postavljene konkretne ciljeve i vjerujući svome organizmu. Za to je potrebna odgovarajuća emocionalno-psihološka priprema.
Nadalje, kako bi se izbjegle negativne posljedice dugo suho gladovanje (7-9-11 dana) i prestanak gladovanja treba biti pod nadzorom stručnjaka, uz pridržavanje svih individualnih preporuka i rasporeda.
Kontraindikacije su psihičke bolesti i teške traume mozga, rak, tuberkuloza u aktivnom obliku, ozbiljne kardiovaskularne bolesti, gnojne upale, bolesti bubrega i jetara, patologije endokrinog sustava, slabost organizma i manjak tjelesne mase, tromboflebitis i tromboza. Tu se može još dodati i trudnoća i dojenje, te, u konačnici, psihološka nespremnost čovjeka za suho gladovanje.

Kako teče sam proces gladovanja?
Započinje se razdobljem pripreme koja uključuje 15 - 30 dana prehrane sirovom hranom, psihološku pripremu, čišćenje organizma od parazita, postupke čišćenja. A potom slijedi samo liječenje gladovanjem koje se odvija kroz određene faze.

1. faza, podražaj hrane, traje 1 - 2 dana (na «mokrom» gladovanju 2 - 3 dana). Izgled i miris hrane, razgovor o hrani, zvuk posuđa i ostalo izaziva prekomjerno izlučivanje sline, kruljenje u želucu, bol ispod grudne kosti. Kvari se san, povećava razdražljivost, pogoršava se raspoloženje. Žeđ je podnošljiva.
2. faza – rastuća acidoza, traje 2 - 4 dana. U to vrijeme organizam troši spremljene rezerve i drugostupanjska tkiva. To dovodi do nakupljanja produkata razgradnje unutar organizma, dolazi do zakiseljavanja njegove unutrašnjosti – acidoze. To je najvažniji fiziološki mehanizam koji uključuje niz drugih iscjeljujućih mehanizama, uključujući procese razgradnje tkiva, odnosno autolizu. On čisti organizam od otpada, oslabljenih i patološki izmijenjenih tkiva. Ovdje djeluje «načelo prioriteta»: na početku se razgrađuje sve što je suvišno, a tek zatim nastupa red zdravih tkiva, po stupnju važnosti za vitalne aktivnosti organizma.

A što osjeća osoba koja gladuje?
Čim u jetrima presahnu zalihe glikogena (obično prvi dan gladovanja), u krvi se počnu gomilati kiseli produkti nepotpune razgradnje masti (masne kiseline, aceton). Kod osobe se može javiti glavobolja, mučnina, slabost, opća slabost. Na jeziku se stvaraju bijele naslage, javlja se suhoća jezika i usana, stvara sluz na zubima, javlja se zadah na aceton iz usta, suhoća i bljedoća kože, žeđ. Loše osjećanje rezultat je u krvi nakupljenih štetnih produkata.
Najveće zakiseljenje organizma događa se u vrijeme acidotične krize i tada se pogoršavaju kronične bolesti. Ukoliko je pogoršanje jako izraženo treba očekivati potpuno izlječenje. Ukoliko je pak slabije izraženo znači da glad rješava druge, važnije probleme organizma. Kod ponovljenog gladovanja rješavat će se preostale bolesti. No, sve dok organizmom čovjeka koji gladuje ne prođe prva acidotična kriza ne treba računati na izlječenje od kroničnih bolesti i veliko povećanje zaštitnih snaga organizma.

Što se događa nakon toga?
Treća faza naziva se kompenzacija ili adaptacija. Ona u pravilu počinje 5. dana suhog gladovanja i završava 8. dana. Čovjek se može bolje osjećati, a slabost smanjiti, osjećaj gladi u potpunosti nestaje, no žeđ se pojačava. Ta se faza završava drugom acidotičnom krizom do koje dolazi od 8. do 11. dana. Da bi učinak izlječenja bio potpun potrebno je proći tu krizu kod koje dolazi do jače aktivacije svih zaštitnih snaga organizma, a to onda omogućuje izlječenje od mnogih «neizlječivih» bolesti.
Na kraju slijedi razdoblje oporavka koje traje tri puta dulje od samog suhog gladovanja.

Treba li provoditi jednodnevno suho gladovanje?
Redovito jednodnevno (36 sati) suho gladovanje jednom tjedno i trodnevno gladovanje jednom mjesečno jačaju sposobnost organizma za samoiscjeljenje jer to pozitivno djeluje na fiziologiju, psihu, emocije, intelekt i duhovnost čovjeka. Evo nekoliko savjeta.
Unaprijed se opskrbite čistom, filtriranom vodom i kupite svježe voće i povrće, uključujući limun. Dan prije gladovanja i nakon njega jedite samo sirovo voće i povrće (banane i grožđe nisu poželjni). Gladovanje počinje od trenutka kad ste posljednji put uzeli vodu. Na primjer, ako ste za dan gladovanja odabrali petak, tada posljednji put pijete vodu u četvrtak navečer, a zatim tek u subotu ujutro. Gladovanje spojite s uobičajenim dnevnim aktivnostima.
Dan nakon gladovanja ustanite kao i inače, očistite jezik od naslaga i popijte - ne žureći - čašu čiste vode s limunovim sokom. Zatim se istuširajte toplom vodom kako biste se opustili i postigli osjećaj ugode. Za doručak je najbolje popiti čašu svježe ocijeđenog voćnog soka, a potom pojesti svježe voće (jabuku ili krušku). Treba jesti i piti polako, pažljivo žvačući. А zatim nastavite dan. On će sigurno biti dobar!

O Ani Jakuba
Ana Jakuba je voditeljica "Škole suhog gladovanja i prehrane sirovom hranom", stručnjakinja za naturopatiju s dugogodišnjim iskustvom te autorica knjige "Škola liječenja gladovanjem i sirovom hranom". Osim toga, Ana je trenerica i voditeljica grupnog treninga suhog gladovanja, provodi edukativne programe, drži predavanja i sudjeluje na konferencijama i forumima u Ukrajini, Rusiji, Litvi, Njemačkoj, Francuskoj, Švedskoj, Finskoj, Indiji i drugim zemljama. Akumuliravši i sistematiziravši praktično iskustvo Škole, Ana je razvila vlastitu metodu obnove, čišćenja i pomlađivanja organizma koju je patentirala u studenom 2012. godine.  

 

Razgovarao: Aleksandar Gerc (magazin „Pisma liječniku“)

Sa ruskog prevela: Danijela Božičnik

Izvor: Teledisk d.o.o.